ช่วงเวลานี้ ลงทุน ได้หรือยัง

คำถามยอดฮิตที่นิยมถามกันอย่างมากเมื่อคิดที่จะลงทุนในกองทุนก็คือ ?ช่วงเวลานี้ลงทุนได้หรือยัง? คงไม่มีใครตอบได้แน่ๆ และโดยอุปนิสัยของนักลงทุนทั่วไปนิยมลงทุนแบบม้วนเดียวจบ และคาดหวังให้ได้กำไรสูงสูดอีกด้วย ซึ่งหมายถึงต้องลงทุนในช่วงเวลาที่ราคาหน่วยลงทุนถูกที่สุดในรอบปี เป็นเรื่องที่คาดการได้ยากว่าช่วงเวลาใดเหมาะสมที่สุด (Market Timing) เนื่องจาก ภาวะเศรษฐกิจและการเมืองทั้งในและต่างประเทศมีความผันผวนเป็นอย่างมาก อีกทั้งถ้าไม่ลงทุนและรอดอกเบี้ยจากเงินฝากก็งอกเงยไม่ทันเงินเฟ้ออีกด้วย จึงยากที่จะตอบคำถามเรื่องช่วงเวลาที่เหมาะสม ที่สุดได้ เคยมั๊ยครับที่คิดว่าวันนี้ ราคาหน่วยลงทุนน่าจะต่ำที่สุดแล้ว ?ลงทุนเลย? ปรากฏว่าเวลาผ่านไปราคากลับลดลงอย่างต่อเนื่อง ทำให้รู้สึกว่า ?ไม่น่าลงทุนวันนั้นเลย น่าจะรอลงทุนวันนี้ดีกว่า? แต่ถ้าในทางกลับกัน ราคากลับสูงขึ้นแล้วเราไม่ได้ลงทุนเมื่อวันที่ราคาหน่วยลงทุนถูก เราก็จะต้องลงทุนในราคาที่แพงกว่าเป็นต้น

ดังนั้นหากเราทยอยลงทุนสม่ำเสมอในสัดส่วนเงินที่เท่าๆกันทุกเดือนในระยะยาวนั้น สามารถช่วยลดความเสี่ยงจากการลงทุนเพียงครั้งเดียว เพราะการลงทุนสไตล์ทยอยลงทุนทุกเดือน เป็นการเฉลี่ยต้นทุนของเงินลงทุนและความเสี่ยงจากความผันผวนของราคากองทุนในตลาดให้ต่ำลง จึงเป็นที่มาของสไตล์การลงทุนที่เรียกว่า ?ใช้เงินน้อย ทยอยออม ด้วยกองทุนรวม : Monthly Pay Money Plus (MPMP)? แถมยังสามารถใช้เงินก้อนเล็ก ในการลงทุนได้อีกด้วย

The Green Mutual Funds Stock Exchange of Thailand together with Money and Wealth Magazine has organized a seminar on property fund on April 1, 2009 at The Stock Exchange of Thailand by inviting four specialists from both security and investment sectors to discuss an interesting question that most investors are concerned. What are the best investments during recession socially responsible mutual funds?

Discover the Origins Mutual Fund Investing and stock market news load mutual funds.

Major advantage to property funds when compared to direct investment is convenience and liquidity, and additionally, returns from property funds are exempted from personal income tax as well. However, the market capital for property fund in Thailand commodities funds is approximately 500 million baht while the turnover rate is around 50,000 baht/day or 0.01 percent. In other words, though The Security and Exchange Commission plan to increase the market capital to 1,000 million baht, the market size is still very small. Consequently, investors may encounter lack of liquidity problem in buying/selling unit of property fund in mutual funds online.

Cart
Your cart is currently empty.